2009-09-16

INTERVJU SVD

Blev intervjuad av Agnes på Rodeo för Svenska Dagbladet för ett tag sen om secondhand/vintage, här har ni intervjun!


Tycker du att synen på vintage- och secondhandkläder ändrats de senaste åren? När/hur har du märkt att det fanns en markad för det ?

Det har absolut ändrats de senaste åren, speciellt inom den kommersiella industrin. Innan var det mest en speciell grupp av människor som handlade vintage. Jag har väl egentligen inte kollat upp Om det fanns någon marknad för det, men man har ju märkt av i tidningar osv. att folk är inne på secondhand. Men det har växt väldigt mycket på ett år och det kommer väl bara bli större nu när det pratas mycket om den personliga stilen och folk vill ha unika saker.


Vad kan vi skylla denna populäritet på tror du (....Kate Moss)??


Jag vill väl inte skylla på någon men det har väl absolut hjälpt till att stjärnor som Kate Moss, Nichole Ricchi och Alexa Chung bär mycket vintage. Om man ska skylla på någon kanske det skulle vara på stjärnstylisten Rachel Zoe, det var väl mer eller mindre hon som startade hela Boho trenden där vintage blev mer kommersiellt.

Är det svårt att finna sådant som går att sälja just via internet? Hur tänker du när du väljer sådana plagg?

Jag vill inte låta klyschig, men jag går på magkänslan alltid och det verkar funka. Sen gäller det att ha stenkoll på modet också såklart och läsa modetidningar och bloggar. Sen gör jag gärna om plagg också så dom blir ännu mer tilltalande.


Finns en stor framtid för utvalt vintage just på internet tror du?

Internet bara växer och växer och handeln på internet också, folk är inte lika rädda för att klicka hem saker nuförtiden. Sen är folk lite lata också så dom får gärna det utvalda serverat. Många orkar inte gå in i secondhandbutiker just för där är så fullpackat med grejer så det är bara lyx att få klicka runt bland det bästa.


Hur viktigt är det att besitta kunskap innan man ger sig ut på vintageklädmarknaden, är intresset för denna kunskap stort/växande?

Jag tror inte att man behöver en viss kunskap för att handla secondhand, inte som en "vanlig" person. Det är nog mer intressant VAD det är för plagg och om det är moderiktigt osv. Men absolut när man själv har en butik så får man ha lite koll på vad man säljer.


Tidigare har det varit omöjligt att sälja något utan ett märke just på nätet. Nu växer de sajter med märkeslöst vintage. Tror du att detta är ett tecken i tiden, kanske något som kommer påverka framtidens modeindustri?


Modet är väldigt mycket slit och släng nuförtiden och trenderna vänder lika snabbt som man kan säga trend ungefär, så jag tror absolut att det kan påverka modeindustrin. Man kan alltid hitta liknande plagg som dom stora märkena säljer och ett stort plus med secondhand är att man återanvänder istället för att slänga så det är bra för naturen också som är en väldigt stor fråga nuförtiden.

Inga kommentarer: